Viaduct van Gentbrugge

Viaduct van Gentbrugge
De viaduct van Gentbrugge in maart 2020
Algemene gegevens
Locatie Gentbrugge
Coördinaten 51° 2′ NB, 3° 46′ OL
Overspant centrum van Gentbrugge
Lengte totaal 1600 m
Bouw
Bouwjaar jaren 1960
Ingebruikname 1970
Gebruik
Weg E17/A14
Verkeersintensiteit 87.300 voertuigen per dag
Architectuur
Type liggerbrug
Materiaal beton
Viaduct van Gentbrugge (België)
Viaduct van Gentbrugge
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het viaduct van Gentbrugge is een liggerbrug ter hoogte van Gentbrugge die deel uitmaakt van de A14/E17. Het viaduct is uitgevoerd als 2×3 weg (inclusief pechstrook) en rust op 94 pijlers. In de nabijheid liggen het centrum van Gentbrugge, de Gentbrugse Meersen en Moscou.

De maximumsnelheid bedraagt 90 km/u omwille van de verkeersveiligheid, geluidsoverlast en milieu-impact. Het viaduct is daarom in beide richtingen ook voorzien van trajectcontrole. De trajectcontrole richting Kortrijk werd in oktober 2009 geïnstalleerd, maar wegens problemen met het ijken kon het systeem pas in juni 2012 in dienst worden genomen. Later in 2012 werd de trajectcontrole richting Antwerpen geïnstalleerd, die in maart 2013 in dienst werd genomen.

Renovatie[edit | edit source]

In 2018 stelde men betonrot vast aan de onderzijde van het viaduct. Vallende stukken beton beschadigden onder meer een autobus waardoor men verplicht was wegen, voet- en fietspaden voor een gedeelte af te sluiten. De zones waar voetgangers, fietsers en auto's het viaduct kruisen, beveiligde men met netten aan de onderzijde van het viaduct.  De P&R-zone werd afgesloten terwijl men andere zones afzette met hekkens.[1]

De Vlaamse Regering besliste om het viaduct in 2020 en 2021 te renoveren.[2] Zowel het wegdek, de voegen, de waterdichting, de vangrails en de geluidsschermen werden vernieuwd. Betonherstellingen aan de pijlers en de onderzijde werden voorzien van een beschermende coating.

De Gentse stadsbouwmeester, gesteund door de schepen van Openbare Werken, Filip Watteuw, pleitte in 2019 voor een grondig onderzoek naar de toekomst van het viaduct en de eventuele vervanging door een tunnel. [3]

Galerij[edit | edit source]

Externe links[edit | edit source]

Zie de categorie Viaduct van Gentbrugge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.